شاید بتوان گفت که حوزه حسابداری و مالی، یکی از پیچیده ترین و سخت ترین ها پروسه ها در دنیای مشاغل محسوب می شود. حسابداری از عناوین شغلی متنوع و بخش های کاری گوناگون تشکیل شده و در هر قسمت نیز کارشناسان و متخصصان ویژه آن، علاوه بر برخورداری از تحصیلات آکادمیک، در خصوص شغل خود باید از تجربیات و تخصص های مربوطه و مورد نیاز سود ببرند. در حوزه مورد اشاره و برای انجام تمامی پروسه های مربوط به آن، فرمول های متعددی نقش دارند که بسیار گسترده و پیچیده محسوب می شوند. یکی از این موارد، فرمول سرمایه در حسابداری است. تیم رهبر حساب که به آموزش حسابداری می پردازد، در این مطلب تحلیل و بررسی فرمول سرمایه در حسابداری را به صورت کامل توضیح خواهد داد.
یکی از مهمترین گزینه هایی که در خصوص پروسه های مختلف حسابداری باید مورد توجه قرار گیرد، سرمایه است. مضاف بر اینکه، در تمامی امور مالی و حسابداری، باید به مقوله کنترل و مدیریت سرمایه دقت کرد و آن را با استفاده از شیوه های گوناگون به سمتی هدایت نمود که کمترین میزان از سرمایه صرف شود.
یکی از شیوه های مهمی که می توان با استفاده و اجرای صحیح آن، به امر مورد بحث اقدام نمود، فرمول های حسابداری است. به همین جهت است که حوزه فرمول سرمایه در حسابداری، بسیار مورد توجه تمامی شرکت ها و سازمان هایی است که قصد دارند تا ضمن حفظ سرمایه و کنترل آن، کسب و کار خود را به شیوه موفقی جلو ببرند. اما قبل از آنکه به بررسی فرمول سرمایه در حسابداری بپردازیم، در بخش بعدی واژه سرمایه را تعریف خواهیم کرد.
همچنین بخوانید : آموزش جامع و کاربردی تهیه صورت های مالی در اکسل
به صورت کلی، سرمایه یک منفعتی است که مالک با فروش آن می تواند به سود و کسب پول برسد. این مورد، گزینه های متعددی را در بر می گیرد که از جمله آنها به ماشین، ملک، کارخانه و یا حتی ثبت اختراع و دارایی مالی می توان اشاره کرد.
اما در حوزه بیزینس ها، سرمایه در واقع همان پول و هزینه ای است که در اختیار یک کسب و کار و سازمان قرار دارد تا بتواند با تکیه بر آن به اجرای عملیات پرداخته و ضمن کسب سود و درآمد مربوطه، برای اهداف آینده و ثبات خود، برنامه ریزی کند.
شایان توجه است که کسب سرمایه می تواند به شیوه های گوناگونی انجام شود. علاوه بر عملیات تجاری، فروش کالا و یا ارائه خدمات و سرویس ها، یک بیزینس قادر است تا با فروش و عرضه سهام، به ایجاد و جذب سرمایه اقدام نماید. این نکته را هم باید در نظر گرفت که سرمایه هر کسب و کاری، به سه مدل مختلف تقسیم می شود که عبارتند از: سرمایه در گردش، سهام سرمایه و سرمایه قرضی. البته در انواع سرمایه، مورد چهارم رو هم می توان اضافه کرد که با نام سرمایه تجاری شناخته می شود. این نوع در صنایع مالی رایج است.
همان طور که قبلاً هم اشاره شد، حوزه حسابداری از پیچیدگی ها و بخش های متعددی تشکیل شده است. این موضوع برای تحلیل و بررسی فرمول سرمایه در حسابداری نیز صدق می کند. در اینجا به چند نمونه از این فرمول اشاره کرده و هر کدام را در بخش های مجزایی به صورت کامل توضیح خواهیم داد.
یکی از انواع فرمول سرمایه در حسابداری، به سرمایه در گردش مرتبط است. این فرمول از آن جهت اهمیت دارد که در هر سازمان و شرکتی باید تحلیل های بنیادی انجام شود و وضعیت مالی آنها مشخص گردد. فرمول سرمایه در گردش به مدیران و صاحبان سهام یک شرکت نشان می دهد که میزان نقد پذیری برای فرد و یا یک کسب و کار تا چه حد و میزانی امکان پذیر است.
انجام عملیات فرمول سرمایه در گردش در حسابداری، پیچیده و سخت نیست و به راحتی محاسبه می شود و برای این کار، باید دارایی های جاری از بدهی های جاری شرکت کسر گردد. در اینجا چند بخش نیاز به تعریف و توضیح دارند. یکی از آنها، دارایی های جاری است که در سال مالی جاری یا یک دوره خاص و مد نظر شرکت، از نظر منطقی می تواند به پول نقد تبدیل شود. حساب های مطالباتی و دارایی های موجود در انبار نیز می توانند به عنوان دارایی های جاری در نظر گرفته شوند.
اما یکی دیگر از مواردیکه برای فرمول سرمایه در گردش به آن نیاز داریم، بدهی های جاری است. یعنی کلیه تعهداتی که هر سازمانی می باید تا برای پرداخت آنها، عملیات مربوطه را انجام دهد. هر زمان که بدهی های جاری یک شرکت پرداخت و از حساب کسر گردید، به سرمایه نقدی می رسیم که سرمایه در گردش محسوب می شود. شایان توجه است که در تحلیل و بررسی فرمول سرمایه در حسابداری، مقوله سرمایه در گردش برای تحلیل های مالی و موارد مرتبط با آن، کاربرد دارد.
همچنین بخوانید : بهترین کتاب لایحه نویسی
در بررسی فرمول سرمایه در حسابداری، به موضوع نسبت سرمایه در گردش نیز باید اشاره شود. این مورد، پس از تقسیم دارایی حال حاضر یک سازمان بر بدهی جاری حاصل می گردد. عددی که از این فرمول و محاسبه به دست می آید، می تواند برخی اطلاعات را در خصوص سلامت سازمان به ما ارائه کند. اگر این عدد در بازه 2/1 تا 2 قرار گرفته باشد، این یعنی شرکت برای پرداخت بدهی های جاری، از نقدیندگی لازم برخوردار است.
کسب عدد 1 یعنی سرمایه در گردش یک سازمان منفی است و پرداخت بدهی های جاری به سختی و با چالش همراه خواهد شد. اما اگر در این محاسبه، اعدادی بالاتر از 2 به دست آید، بر نقدینگی زیاد دلالت داشته و امکان انواع سرمایه گذاری ها را برای شرکت نشان می دهد. البته نمی توان گفت که عدد بالاتر از 2 همیشه خوب است. زیرا بر موجودی بیش از حد کالا و عدم سرمایه گذاری یک سازمان تاکید خواهد کرد. بنابراین، بازه 2/1 تا 2، برای نرخ سرمایه در گردش مناسب خواهد بود.
قبل از توضیح این نوع فرمول سرمایه در حسابداری، باید به واژه مصطلح آن اشاره کنیم. سرمایه ثابت که با نام انگلیسی Invested Capital نیز از آن نام برده می شود، به مجموع مبلغی گفته می شود که توسط سهامداران، طلبکاران و وام دهندگان یک شرکت، مورد سرمایه گذاری قرار گرفته است.
یکی از اهداف مهمی که فرمول سرمایه ثابت دنبال می کند، امکان انجام پروسه های تامین مالیاتی است. یعنی در جهت دستیابی به این مورد، شرکت ها و کسب و کارها، گزینه های عملیاتی متعددی را دنبال کرده و آن را به مرحله اجرا در می آورند.
به همین دلیل، فرمول سرمایه ثابت می تواند به این صورت محاسبه شود:
با استفاده از این فرمول و اعمال شیوه عملیاتی، فرمول سرمایه ثابت در حسابداری، به این صورت خواهد بود:
تا به اینجا، با دو نوع فرمول سرمایه در حسابداری و جزئیات آنها آشنا شدیم. در ادامه، لازم است تا نکاتی را در خصوص فرمول سرمایه ثابت در حسابداری، توضیح دهیم تا به وسیله این گزینه ها، رویکرد تامین مالی نیز در نظر گرفته شوند:
کلیه بدهی های شرکت، تعیین شوند. این موارد، وام های کوتاه مدت، تسهیلات در گردش و بدهی های بلند مدت را شامل می شود
بدهی های بلند مدت. وام مدت دار و سفته ها در این گروه قرار می گیرند
تعهدات مرتبط با اجاره نامه های آینده می باید تعیین شود. این موارد، مجموع ارزش فعلی پرداخت های اجاره نامه آینده محسوب می گردند
سهام شرکت شامل گزینه هایی مانند سهام مشترک، ذخیره، مازاد، سرمایه پرداخت شده و…
تعیین پول و سرمایه گذاری غیر عامل مجموع پول های نقد حاصله از موارد مالی و فعالیت های سرمایه گذاری است
در نهایت و با در نظر گرفتن 5 بخش مورد اشاره، فرمول سرمایه ثابت به صورت ذیل محاسبه می شود:
با توجه به موارد عنوان شده، جهت محاسبه فرمول سرمایه، اطلاعات ذیل باید به دقت تعیین شوند:
سرمایه ثابت= سرمایه در گردش خالص+ دارایی ثابت خالص+ دارایی های نامشهود خالص
بنا بر آنچه که در خصوص بررسی فرمول سرمایه در حسابداری توضیح داده شد، میزان اهمیت تحلیل و بررسی فرمول سرمایه در حسابداری تا حدود زیادی مشخص گردیده است. به جهت پیچیدگی های موجود در پروسه های مربوط به حوزه مالی و حسابداری، توجه و دقت ویژه به این فرمول ها، جمع آوری اطلاعات و آمارهای مربوط به تمامی گزینه های موارد نیاز و انجام محاسبات نهایی با دقت بالا، از جمله نیازهای هر شرکت و سازمانی است که در نظر دارد تا به بهترین شیوه ممکن، این مراحل را تعیین کند. به همین جهت، واحد مالی و حسابداری شرکت ها باید از آموزش های اصولی و به روز شده بهره ببرند. تیم رهبر حساب که در زمینه دوره آموزش اصول حسابداری فعالیت دارد، از جدیدترین شیوه های آموزش حسابداری بهره می برد و برای دریافت مشاوره های مرتبط با این آموزش ها، پیشنهاد می شود تا با کارشناسان رهبر حساب تماس حاصل فرمایید.