یکی از اصلی ترین ارکانهای صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان شناسه کالا و خدمات است . ما در این مقاله قصد داریم شما را با نحوه اخذ/ تعیین شناسه کالا و خدمت آشنا نماییم . زیرا براساس اولین فراخوان اجباری سازمان مالیاتی، کلیه اشخاص حقوقی به استثنای برخی گروههای خاص، از تاریخ اول دی ماه 1401 مشمول نام نویسی در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی شدهاند.
کدهای یکتای متعلق به کالا و خدمات قابل ارائه در کشور اعم از تولید داخل یا وارداتی را شناسه و خدمات میگویند. این شناسهها مجموعه از ویژگیهای توصیفی کالا یا خدمات است که جهت توصیف مشخصهها و ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا یا خدمت تعیین میشود
با توجه به قوانین و مقررات و و نیز توافقات صورت گرفته با وزارت امور اقتصاد و دارایی، مرجع تعیین و ارائه وزارت صمت (صنعت، معدن و شناسه کالا و خدمت در اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، تجارت) میباشد
به دلیل اینکه که درج شناسه کالا و خدمت جهت رهگیری صورتحسابهای الکترونیکی صادره شده از طرف مودیان الزامی میباشد و چون به دلیل تعدد محصولات و خدمت های عرضه شده در سراسر کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سامانههای جداکانه ای برای اخذ شناسه کالا و خدمات به صورت اختصاصی و عمومی عرضه کرده است.
دریافت شناسه کالا (اعم از عمومی و اختصاصی) از طریق سامانه جامع تجارت صورت میگیرد.
برای اخذ شناسه خدمت (اعم از اختصاصی و عمومی) به وسیله سامانه مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات جمهوری اسلامی ایران اقدام نمایید
نکته: راهنمای دریافت شناسه خدمت در صفحه اصلی سامانه جامع تجارت به آدرس ntsw.ir در بخش مستندات عمومی در دسترس کاربران قرار گرفته است.
دو روش برای مودیان جهت دریافت شناسه کالا (براساس ماده 13 ثانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز) در نظر گرفته شده است:
مراحل دریافت شناسه کالا برای مودیانی که دارای صلاحیت تولید کنندهوارد کننده هستند، با توجه به مراحل زیر انجام میشود:
برای انجام هر یک از گزینههای فوق میتوانید از راهنماهای موجود در سامانه جامع تجارت استفاده نمایید. در ادامه میتوانید فایلهای راهنمای دریافت نقش تجاری را دریافت کنید.
اما مودیانی که خودشان دارای جواز اختصاصی تولیدکنندگان یا واردکنندگان نیستند، وظیفه دارند شناسه اقلام کالایی خود را از حلقههای قبلی زنجیره تجاری استعلام و دریافت نمایند.
از آنجا که برخی از اقلام کالایی در سامانه جامع تجارت معرفی و کدگذاری نشدهاند، مودیان در صورت برخورد با این اقلام کالایی میتوانند به طور موقت از شناسه کالا به صورت عمومی استفاده نمایند؛ این افراد همچنین وظیفه دارند از بخش “راهنمای درخواست ایجاد سرفصل در سامانه شناسه کالا” نسبت به درخواست سرفصل کالایی نظیر کالای خود، جهت برقراری امکان دریافت شناسه کالا اقدام نمایند.
سامانه جامع تجارت به منظور همراهی با مودیان مالیاتی در استعلام و یا اخذ شناسه کالا به صورت اختصاصی، از طریق راههای ارتباطی زیر پاسخگوی سوالات و مشکلات آنان خواهد بود:
مودیان وظیفه دارند تمامی اقدامات لازم جهت اخذ شناسه اختصاصی کالا و خدمت برای محصولات خود را انجام دهند؛ اما در مرحله اول و در صورتی که مودیان بنا به هر دلیل موفق به دریافت و استفاده از شناسه اختصاصی کالا یا خدمات خود نشدند، میتوانند از شناسه عمومی محصول مشابه خود در صورتحساب الکترونیکی استفاده نمایند.
سازمان مالیاتی برای آسان سازی صدور صورتحساب الکترونیکی، فهرستی از دستههای کالایی با عنوان شناسه عمومی تهیه کرده است؛ بدین ترتیب مودیان مالیاتی میتوانند در مرحله اول، در صورت نبود امکان دریافت/تعیین شناسه اختصاصی کالا، از فهرست یاد شده شناسه عمومی، متناظر کالای خود را انتخاب و استفاده نمایند.
شناسه عمومی کالا توسط مودیان و فعالین دریافت نمیشود، بلکه با توجه به فهرستی که توسط سازمان مالیاتی در اختیار مودیان قرار گرفته است، استفاده میشود. برای استفاده از آخرین لیسا شناسه عمومی، مودیان میتوانند به پورتال شناسه کالا و خدمات سازمان مالیاتی به آدرس stuffid.tax.gov.ir مراجعه نمایند.
در صورتی که مودیان مالیاتی در زمینه شناسه عمومی کالا مشکل یا سوالی داشته باشند، میتوانند به روشهای زیر مشکل خود را برطرف نمایند:
مودیان مالیاتی برای دریافت شناسه خدمت میتوانند به سامانه portal.gs1-ir.org مراجعه نمایند.
روند اخذ شناسه خدمت به صورت عمومی کاملا مشابه فرآیند دریافت شناسه اختصاصی خدمت و از طریق سامانه portal.gs1-ir.org انجام میشود. تنها تفاوت در این زمینه شخص مراجعه کننده دریافت شناسه خدمت است.
هنگام دریافت شناسه اختصاصی خدمت، شخص مودی به اخذ و یا استعلام شناسه خدمت اقدام میکند؛ اما در زمان دریافت شناسه عمومی خدمت، تشکیلات صنفی مربوطه به نمایندگی از اعضای خود نسبت به اخذ شناسه خدمت به صورت عمومی اقدام نموده و جهت ثبت صورتحساب الکترونیکی، در اختیار اعضای خود قرار میدهند. از جمله این تشکلها میتوان به انجمنها و اتحادیهها اشاره نمود.
سازمان صنعت، معدن و تجارت امکان رسیدگی به مشکلات مودیان را در خصوص اخذ شناسه خدمت نیز فراهم نموده است. برای این منظور تنها یک راه موجود است:
سخن پایانی
شناسه کالا و خدمات کد یکتایی است که سازمان صنعت، معدن و تجارت با هدف رهگیری صورتحسابهای الکترونیکی برای کالاها و خدمات ارائه شده در سراسر کشور، صادر مینماید. با توجه به آن که بر اساس اعلام سازمان مالیاتی بسیاری از صاحبان کسب و کارها موظف به صدور صورتحساب الکترونیکی هستند، دریافت این شناسه برای این مودیان الزامی است.
اما دریافت شناسه کالا و خدمت و صدور صورتحساب الکترونیکی تنها یکی از وظایف مالیاتی مودیان است. مودیان مالیاتی تکالیف متعددی دارند که انجام آنها به ویژه در مهلت مقرر از سوی سازمان مالیاتی از اهمیت زیادی برخوردار است. اطلاع از این تکالیف و نحوه صحیح انجام آنها جز در سایه آموزش جامع مالیات و قوانین و بخشنامههای مالیاتی امکان پذیر نیست. رهبر حساب این آموزش را با تدریس اساتید خبره حوزه مالی و مالیاتی ارائه نموده است.