فرمول هایی که در حوزه مالی و حسابداری مورد استفاده قرار می گیرند، از تنوع بسیار بالایی برخوردارند. زیرا فعالیت ها و مشاغل مرتبط با بخش مورد اشاره، بسیار گسترده بوده که در این بین، گزینه های مختلفی هم وجود دارند که در انجام صحیح پروسه ها، تهیه گزارش ها و تعیین برنامه ها و اهداف آینده، نقش مهمی ایفا می کنند. به همین دلیل است که باید به خوبی از فرمول های حسابداری استفاده کنیم تا تمامی مراحل کاری در واحد مالی و حسابداری، به بهترین شکل انجام شده و در این خصوص اشتباه و غلطی نداشته باشیم. با توجه به اینکه فرمول های مورد استفاده در حوزه مورد بحث، بسیار پیچیده بوده و برای اینکه به خوبی آنها را به کار ببریم، باید از مراحل ایجاد و به کارگیری آنها درک خوبی داشته باشیم، در این مطلب تصمیم داریم تا به تحلیل و بررسی فرمول حسابداری سود و زیان بپردازیم. شایان توجه است که این مطلب توسط تیم رهبر حساب تهیه شده است که در خصوص آموزش حسابداری فعالیت دارد. مضاف بر اینکه، دوره آموزش اصول حسابداری نیز توسط رهبر حساب ارائه شده است.
همان طور که در مقدمه هم به آن اشاره کردیم، فرمول های حوزه مالی و حسابداری، پیچیدگی های خاص خود را دارند. به همین دلیل، وقتی در نظر داریم تا یکی از این فرمول ها را به صورت کامل و جامع توضیح دهیم، ابتدا بهتر است تا در خصوص گزینه مورد بحث، تعاریف کلی اما ساده و شفافی ارائه کنیم تا توضیح فرمول به شیوه بهتر و واضح تری انجام شود.
ابتدا به تعریف خود مقوله صورت های سود و زیان می پردازیم. وقتی می گوییم صورت سود و زیان، این یعنی تمامی گزارش های مالی که به صورت سالانه ارائه شده و در آن موارد متعددی شامل درآمدها، هزینه ها، سود و زیان شرکت در نظر گرفته می گردد. به عبارتی دیگر، کلیه اطلاعات مورد بحث در قالبی مشخص و مدت زمانی تعیین شده، گزارش هایی را ارائه می کند که در آنها توانایی های یک شرکت و کسب و کار را برای تولید، فروش، مدیریت هزینه ها و در نهایت سود مربوطه، تعیین می کند.
هر کدام از بخش های حوزه مالی و حسابداری، به منظور ایجاد گزارش ها و تعیین اهدافی به وجود آمده اند. بنابراین، می توان گفت که این قسمت ها، از کارکردهای گوناگونی بهره می برند که به طور حتم برای برنامه ریزی های آینده شرکت ها و سازمان های بزرگ و کوچک، امری مفید و موثر محسوب می گردد. فرمول حسابداری سود و زیان نیز از اهداف ویژه خود سود برده که برای شفاف سازی از کاربرد این مورد مهم، به اهداف مهم آن اشاره می کنیم:
با توجه به اهدافی که در حوزه مورد بحث به آنها اشاره کردیم، در اینجا بهتر است به میزان اهمیت فرمول حسابداری سود و زیان نیز بپردازیم تا این مورد مهم به نحو کاملتری مورد بحث و توضیح قرار گیرد. به صورت کلی، حوزه سود و زیان، برای شرکت ها و سازمان ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا می تواند به نحو تعیین شده و موثری، کلیه گزینه های سود و زیان را برای آنها مشخص کرده و در این پروسه، تمامی جزئیات مربوطه را نیز نمایش می دهد.
شایان توجه است که در حوزه مالی و حسابداری، چند گزینه مهم و تعیین کننده وجود دارد که از جمله آنها می توان به صورت سود و زیان، ترازنامه و صورت جریان وجوه نقد اشاره کرد. به همین دلیل، اهمیت فرمول حسابداری سود و زیان در اجرا و تعیین گزارش های مرتبط با چنین پروسه هایی، به صورت کامل مشخص است. زیرا هر گونه گزارشی که از بخش های عنوان شده حاصل شود، به نوعی در راستای برنامه ریزی موارد مالی و تجاری یک سازمان، نقشی تعیین کننده و هدفمند ایفا می کند.
مضاف بر اینکه، سلامت تجاری هر شرکتی، با توجه به کاربرد صحیح فرمول حسابداری سود و زیان مرتبط خواهد بود که در ادامه می تواند موارد کسب سود بیشتر، کنترل هزینه ها و اجرای یک تجارت موثر و پرفایده را برای سازمان شما به ارمغان بیاورد. این بدان معنی است که با اعمال کنترل بیشتر بر اجرای پروژه های تجاری، کاهش هزینه و افزایش درآمد میسر خواهد شد. در نهایت، این فرمول به در نظر گرفتن بودجه و محاسبه سرمایه در گردش شرکت شما، کمک شایانی می کند.
فرمول حسابداری سود و زیان، مانند دیگر فرمول ها و پروسه های حوزه مالی و حسابداری، از بخش ها و عناصر مهم و تعیین کننده ای سود می برد که هر کدام از آنها در یک بخش و مرحله مورد استفاده و توجه قرار می گیرد. در ادامه، به این گزینه های پراهمیت و مهم اشاره می کنیم:
با در نظر گرفتن تمامی گزینه های مرتبط با فرمول حسابداری سود و زیان، کاربرد این فرمول به شما نشان می دهد که آیا شما در مدت زمان مشخص و معینی، به سمت سودآوری رفته اید یا اینکه برعکس، با وجود تمامی استراتژیهایی که در خصوص کسب درآمد و سود داشته اید، ضرر نصیبتان شده است. بنابراین، با تحلیل و بررسی فرمول حسابداری سود و زیان می توان دریافت که وضعیت شرکت شما از نظر موارد عنوان شده، در چه شرایطی قرار دارد.
فرمول حسابداری سود و زیان، از چندین بخش مهم و اصلی تشکیل شده است که برای اجرایی شدن هرچه بهتر و صحیح تر این فرمول مهم حوزه حسابداری، ضمن توجه به این بخش ها، باید آنها را به خوبی مورد استفاده قرار داد. با استفاده از این گزینه ها، می توان به یک گزارش جامع و کامل دست پیدا کرد و آینده یک شرکت و سازمان را برای موارد سودآوری و یا ضرر، تعیین نمود. در ادامه، به مراحل استفاده از فرمول حسابداری سود و زیان اشاره کرده و هر یک را به اختصار توضیح می دهیم:
درآمدتان را محاسبه کنید. با استفاده از این پروسه، تمامی درآمدهای مرتبط با شرکت را محاسبه میکنیم. در اینجا، دفتر کل نقش مهمی داشته و موجودی نقدی و حساب های جاری از طریق آن قابل دریافت خواهند بود. برای محاسبه درآمد، می توانیم مدت زمان تعیین کنیم، اما به خاطر داشته باشید که کلیه منابع درآمدی شرکت را در این مرحله مشخص کرده و مجموع گزینه ها را تعیین نماییم.
سپس، هزینه محصولات فروخته شده را محاسبه کنید. این بخش از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا فرمول حسابداری سود و زیان برای آن کارایی بسیار داشته و هزینه زمان کارمند ارائه سرویسها نیز می باید در این پروسه لحاظ شود.
سود ناخالص خود را با استفاده از هزینه محصولات فروخته شده، تعیین کنید. در این مرحله، کلیه هزینه های مرتبط با کالاهای فروخته شده را باید از میزان درآمد کسر کنید. با این کار می توانید تا سود ناخالص شرکت خود را محاسبه کرده و مشخص نمایید. برای سود ناخالص، می توانیم این تعریف را ارائه دهیم: سود ناخالص عبارت است از سود حاصله از امور تجاری شما که از فروش محصولات و ارائه سرویس های گوناگون شرکت به دست می آید.
کلیه هزینه های عملیاتی شرکت باید تعیین شده و سپس محاسبه گردند. این هزینه ها، موارد مختلفی را شامل شده که عبارتند از: اجاره، حقوق و دستمزد، هزینه های جاری مانند آب، برق، پست، تجهیزات، مسافرت، ماموریت و…
در این مرحله، سود عملیاتی شرکت شما باید محاسبه شود. به این صورت که کلیه هزینه های عملیاتی از سود ناخالص کسر شده تا سود عملیاتی کل و یا حتی زیان کل سازمان و کسب و کار شما تعیین گردد.
در ادامه استفاده از فرمول حسابداری سود و زیان، باید هرگونه درآمد مازاد را به سود عملیاتی خودمان اضافه کنیم. این درآمد مازاد یا اضافی می تواند گزینه هایی مانند درآمد سود و یا سود سهامی باشد که در شرکت شما دستخوش سرمایه گذاری قرار گرفته است.
این بخش، شامل محاسباتی است که به گزینه های بهره، استهلاک و یا مالیات شرکت شما مرتبط می شود که با کاربرد فرمول حسابداری سود و زیان، می باید تا با دقت هرچه تمام تر محاسبه شده تا بتوانیم امور مربوط به این پروسه را برای مراحل بعدی اجرا و تعیین نماییم.
و حالا می رسیم به آخرین مرحله سود و زیان سازمان شما که در با استفاده از فرمول حسابداری مورد بحث، پروسه محاسبات ما تکمیل می شود. در این بخش، شما باید گزینه های مرحله هفتم را شامل بهره، استهلاک و مالیات از درآمد قبل از این موارد که به اصطلاحEBITDA نامیده می شود، کسر نمایید. با این شیوه می توانید به سود خالص شرکت خود دست پیدا کنید.
در صورت اجرا و طی کردن هشت مرحله ای که شرحش رفت و با توجه به کاربرد فرمول حسابداری سود و زیان، می توان گفت که شما به عدد صحیحی دست پیدا کرده اید که این عدد نشان دهنده سود و یا زیان سازمان و یا کسب و کارتان خواهد بود. شایان توجه است که جهت انجام کامل و مناسب مراحل عنوان شده، کلیه گزارش ها و آمار ثبت شده در کسب و کار شما، باید به بهترین و دقیق ترین شکل ممکن انجام شده باشد تا محاسبه سود و زیان مربوطه نیز به همان میزان دقیق و درست اعمال و محاسبه گردد. بنابراین، کلیه تصمیم گیری ها در رابطه با برنامه ریزی های آینده، بر اساس همین ارقام و گزارش هایی ایجاد می شود که به طور حتم فرمول حسابداری سود و زیان در انجام آن نقشی مهم ایفا کرده است.
ارائه گزارش هایی مبنی بر سود و زیان شرکت ها و سازمان ها، از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا هر کسب و کار، چه کوچک و چه بزرگ با توجه به این موارد می تواند تا جهت برنامه ریزی های آینده و تعیین استراتژی های مرتبط با بیزینس خود، بهترین گزینه ها را تعیین کرده و با توجه به تصمیمات مدیران ارشد آنها را اعمال و پیادهسازی نماید. این مورد نشان دهنده این است که هرگونه اعداد و ارقام ثبت شده و گزارشاتی که در طول یک سال مالی انجام می شود، باید کاملاً صحیح و دقیق باشند. در غیر این صورت، استفاده از فرمول حسابداری سود و زیان و در نظر گرفتن مراحلی که برای اجرا و محاسبه آنها شرح و توضیح داده شد، به پروسه و مرحله ای پر اشتباه و بی فایده منجر می گردد. بنابراین، بهتر است تا شرکت ها و سازمان های مختلف، دانش خود را در زمینه آموزش حسابداری تکمیل کرده تا در این حوزه که برایتان توضیح دادیم، کاملاً حرفه ای و دقیق عمل کنند. در حال حاضر، وب سایت های متعددی به ارائه آموزش های حسابداری می پردازند و تیم رهبر حساب نیز یکی از این وبسایتها محسوب می گردد که در خصوص دوره آموزش اصول حسابداری نیز سرفصل ها و مطالب گوناگونی را ارائه کرده و توضیح داده است. بنابراین، پیشنهاد می شود تا برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با آموزش حسابداری و موارد مرتبط با تحلیل و بررسی فرمول حسابداری سود و زیان، با کارشناسان و متخصصان تیم رهبر حساب، در تماس باشید.