مقوله فرمول محاسبه حقوق خالص، همیشه از چالش های مهم شرکت ها و سازمان ها به حساب می آید. زیرا همیشه بین پرسنل و کارفرما اختلاف نظرهایی در این خصوص وجود داشته و بنابراین نیاز است تا هر سازمانی از به روز ترین و جدیدترین قوانین مربوط به این حوزه بهره ببرد. البته این مسوولیت مهم واحد مالی و حسابداری است که باید در رابطه با فرمول محاسبه حقوق و دستمزد، ضمن بهره بردن از اطلاعات کامل، کارشناسان و متخصصین قوی و حرفه ای مربوطه را نیز در اختیار داشته باشد. به همین دلیل، یکی از مواردی که تحت عنوان آموزش حسابداری توسط موسسات و یا وب سایت های آموزش آنلاین ارائه می شود، فرمول محاسبه خالص است. تیم رهبر حساب نیز که دوره آموزش حقوق و دستمزد را در بین دیگر موارد آموزشی خود در نظر گرفته، در این مطلب به بیان توضیحاتی در حوزه مورد بحث می پردازد.
به طور حتم، تمامی افراد شاغل، کارشناسان حسابداری و مدیران مالی شرکت ها و سازمان های مختلف از این موضوع اطلاع دارند که فرمول محاسبه حقوق خالص تا چه میزان از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا اگر این موضوع به درستی و بر طبق قوانین مربوطه محاسبه شده و به اطلاع پرسنل برسد، به طور حتم در ایجاد قراردادهای مثبت و سازنده بین طرفین، تاثیر بسزایی خواهد داشت.
به عنوان مثال، وقتی که شخص جویای کار بداند که شرکت و یا سازمانی که قرار است وی در آنجا به کار مشغول شود، در رابطه با تمامی پروسه های مربوط به این حوزه و نحوه صحیح فرمول محاسبه حقوق خالص، از اطلاعات کامل و به روز سود می برد، در خصوص انتخاب آن شرکت برای کار و فعالیت با آسودگی خاطر بیشتری اقدامات مربوطه را انجام می دهد.
از سوی دیگر، تمامی بار سنگین پروسه های حقوق و دستمزد، بر دوش واحد مالی و حسابداری هر سازمانی است که به واقع در این رابطه باید از حسابداران متخصص و کارشناسان حرفه ای سود ببرد که به صورت مداوم ضمن آموزش های مربوطه، بر تمامی جزئیات فرمول محاسبه حقوق خالص، مسلط و متمرکز باشند.
با توجه به اینکه قوانین حقوق خالص هر ساله با تغییراتی مواجه می شوند، در ادامه این موارد را برای سال 1401 بررسی می کنیم و به جزئیات و کلیات این حوزه مهم اشاره خواهیم کرد. در هر واحد حسابداری، کارشناسان ویژه ای برای فرمول محاسبه حقوق خالص به کار مشغولند که در رابطه با این وظیفه مهم، مسوولیت های متعددی دارند.
در مبحث فرمول محاسبه حقوق خالص، دو مقوله اصلی و کلی وجود دارد که در تعیین حقوق خالص موثرند. این دو مورد عبارتند از: کمیت و کیفیت کار. کارشناس و فردی که برای محاسبه گزینه مورد بحث فعالیت می کند، به اصطلاح حسابدار حقوق و دستمزد نامیده می شود. چنین کارشناسانی، تمامی اطلاعات مربوط به پرسنل را در اختیار داشته و بر مبنای آنها به محاسبه حقوق خالص اقدام می کنند. در واقع آنها به یک حکم کارگزینی دسترسی دارند که تمامی گزینه های موثر در محاسبه حقوق در آن وجود دارد. این اطلاعات عبارتند از:
در خصوص فرمول محاسبه حقوق خالص، باید به چند نکته دیگر هم توجه کرد که شامل موارد ذیل می شوند:
در رابطه با فرمول محاسبه حقوق خالص، یک سری قوانین ویژه وجود دارد. در ادامه این موارد به صورت ذیل توضیح داده می شوند:
باید در نظر داشت که برای تعیین فرمول محاسبه حقوق خالص، علاوه بر موارد عنوان شده، گزینه های اصلی و مهم عوامل حقوقی مانند مزایا و کسورات هم باید به دقت تعیین و محاسبه شود. ضمن اینکه حسابدار حقوق و دستمزد باید به مقوله مالیات هم اهمیت داده و بر آن کاملاً مسلط باشد.
از سوی دیگر، یک سری عوامل کارکردی هم در رابطه با این پروسه وجود دارد که به خود فرد مرتبط است و مواردی را مانند میزان اضافه کار، کارکرد ساعتی، کارکرد ماهیانه و… شامل می شود.
هنگامیکه حسابدار حقوق و دستمزد، تمامی عوامل و کارکردهای مرتبط با حقوق را مشخص کرد، باید پروسه مقداردهی را انجام دهد. گزینه هایی مانند کارکرد ساعتی، ماهانه و… که با استفاده از خروجی های مبنی بر سیستم ساعت زنی به دست می آید و البته موارد مرخصی های مختلف را هم باید در نظر گرفت.
در مرحله بعدی، هر کدام از این بخش ها، به صورت تک تک و به دقت باید فرمول دهی شوند. شایان توجه است که هر کدام از این فرمول ها، باید به ترتیب اولویت گزینه ها انجام شود. به عنوان نمونه، ابتدا مزایا، بعد از آن برای کسورات و در نهایت دیگر عوامل، فرمول های مربوطه اجرا خواهند شد.
در نهایت و پس از تعیین فرمول محاسبه حقوق خالص برای هر بخش و عامل، حسابدار باید به تهیه گزارش و لیست های مرتبط با آن اقدام کند. فیش حقوقی و لیست پرداختی جهت بانک نیز تقریباً از مراحل پایانی این پروسه بسیار مهم و وقت گیر محسوب می شوند که در نهایت با ثبت سند حسابداری، خاتمه می یابد.
فرمول محاسبه حقوق خالص، قوانین و مراحل مختلفی دارد که ضمن پیچیدگی و دارا بودن جزئیات بسیار، متخصصان و حسابداران ویژه ای را برای انجام می طلبد. به همین دلیل است که شرکت ها و سازمان های مختلف، به ویژه شرکت های بزرگ که از تعداد پرسنل بالایی سود می برند، یک تیم حسابداری محاسبه حقوق و دستمزد دارند که از قوانین جدید حوزه حقوق و دستمزد، به خوبی آگاه بوده و بر انجام پروسه های کاری مربوطه تسلط بالایی دارند.
البته فراموش نکنیم که آموزش حسابداری مقوله ای است که همیشه باید در خصوص آن به روز بود و موضوع مورد بحث ما نیز از این داستان مستثنی نیست. تیم رهبر حساب که در رابطه با بخش های مختلف حوزه مالی و حسابداری، به ارائه آموزش های مختلف می پردازد، دوره آموزشی حقوق و دستمزد را نیز در این مورد ارائه کرده و پیشنهاد می شود تا علاقمندان به حوزه فرمول محاسبه حقوق خالص، با کارشناسان این تیم در ارتباط باشند.