موارد مهم در مبحث صورت های مالی وقتی یک حوزه مهم و اساسی مثل مالی و حسابداری را بررسی می کنیم، به بخش های متعدد و پر اهمیتی برمیخوریم. این موارد دستورالعمل ها، اصول، قوانین و کلیه گزینه های دخیل در امر پروسه های گوناگون را شامل می شود که هر کدام در یک بخش، شغل و روند معین و مشخص به کار ما می آید و می توانیم با به کارگیری آنها، گزارش های مفصل و مهمی را تهیه کرده و در پیشرفت سازمان، کسب و کار و شرکت خود، نقش مهمی ایفا کنیم.
وقتی از گزارش های گوناگون و مهم صحبت می کنیم، اولین موردی که به ذهن ما خطور می کند، شیوه تهیه آنها است. از سوی دیگر، دقیق بودن هر کدام از گزارش ها نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نهایت، به روز بودن زمان تهیه آنها نیز بسیار تعیین کننده و موثر است.
در غیر این صورت، روندهای مالی و حسابداری ما موثر و مطمئن نبوده و نمی توانیم تا برای آینده شرکت و سازمان خود، برنامه ریزی مناسبی داشته باشیم. برای امکان ایجاد و تهیه گزارش های موثر و مطمئن، باید همیشه و به صورت مستمر به تهیه صورت های مالی اهمیت دهیم.
با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطلب قصد داریم تا به بررسی موارد مهم در مبحث صورت های مالی بپردازیم. شایان توجه است که این مطلب توسط رهبر حساب ارائه شده که در خصوص آموزش حسابداری فعالیت دارد و این توضیحات نیز از دوره آموزش اصول حسابداری در نظر گرفته شده است.
صورت های مالی، یکی از ابزارهای حسابداری است که شامل اطلاعات مالی و مالیاتی یک شرکت یا سازمان در یک دوره مشخص (مثلا یک سال مالی) می باشد. موارد مهم در مبحث صورت های مالی شامل سه بخش مجزا از صورت های مالی است که عبارتند از:
ترازنامه یا Balance Sheet، حاوی اطلاعاتی در مورد داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام یک شرکت یا سازمان است. این اطلاعات به صورت مقابلهای (از یک طرف داراییها و از سوی دیگر بدهیها و حقوق صاحبان سهام) نمایش داده میشوند و درک ترازنامه، برای مدیران، سرمایهگذاران و افرادی که به تجارت علاقهمند هستند بسیار مهم است.
صورت سود و زیان یا Income Statement، درآمد، هزینهها، سود و زیان شرکت یا سازمان را در یک دوره زمانی مشخص نمایش میدهد. این صورت حساب، به مدیران کمک میکند تا درک بهتری از میزان سود یا زیان شرکت خود پیدا کنند و به تصمیمگیری در مورد سیاستهای اقتصادی مربوط به آینده شرکت کمک میکند.
گزارش جریان نقدینگی یا Cash Flow Statement، جریان ورودی و خروجی نقدینگی در یک دوره مشخص (مثلا یک سال) را نمایش میدهد. این گزارش به مدیران کمک میکند تا برای برنامهریزی در زمینه سرمایهگذاری، کنترل بدهیها و پیشبینی نیازهای مالی آینده شرکت خود اطلاعات لازم را کسب کنند
به طور کلی، شیوه تعیین و محاسبه صورت سود و زیان شامل چند مرحله است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
درآمد یک شرکت شامل تمامی درآمدهای حاصل از فروش محصولات و خدمات در یک دوره زمانی است. برای محاسبه درآمد، تمامی فروشها و درآمدهای حاصل از سایر منابع مانند بهای فروش داراییها و سایر درآمدهایی که به صورت مستقیم به درآمد مرتبط هستند، جمع آوری میشوند.
هزینهها یا مصارف شامل تمامی هزینههای حاصل از فعالیتهای شرکت در یک دوره زمانی است. هزینهها ممکن است شامل هزینههای تولید، هزینههای مالی و هزینههای مدیریتی باشند.
سود و زیان شرکت برابر با تفاوت بین درآمد و هزینهها در یک دوره زمانی است. اگر درآمد بیشتر از هزینهها باشد، شرکت سود خواهد داشت، در غیر این صورت زیان خواهد داشت.
ضریب سود یا Gross Margin برابر با تفاوت بین درآمد و هزینههای تولید است. این ضریب به مدیران شرکت کمک میکند تا به درک بهتری از درآمد حاصل از فروش محصولات خود برسند و تصمیمگیریهای بهتری در مورد تعیین قیمت محصولات یا کاهش هزینههای تولید بگیرند.
هزینههای مالی شامل هزینههایی است که برای پرداخت بهای امانت، بهای وام و سایر هزینههای مرتبط با مالیات و بسیاری موارد دیگر میشوند.
هزینههای مدیریتی شامل تمامی هزینههای حاصل از فعالیتهای مدیریتی شرکت است. به عنوان مثال، هزینههای پرداخت به مدیران و کارمندان مدیریتی، هزینههای آموزش، هزینههای حقوق و دستمزد، و هزینههای حمایتی دیگر.
هزینههای تحقیق و توسعه شامل هزینههای حاصل از فعالیتهای پژوهش و توسعه محصولات و خدمات است. این هزینهها به عنوان سرمایهگذاری برای آینده شرکت در نظر گرفته میشوند.
افزایش ارزش افزوده به معنای افزایش تفاوت بین قیمت فروش و هزینه تولید است. این معیار به مدیران شرکت کمک میکند تا به درک بهتری از درآمد حاصل از فروش محصولات خود برسند و تصمیمگیریهای بهتری در مورد تعیین قیمت محصولات یا کاهش هزینههای تولید بگیرند
در تحلیل هزینه-سود، هزینهها و سود شرکت بر اساس دستهبندیهای مختلفی مانند محصولات، خدمات، پروژهها، واحدهای کسب و کار و غیره مورد بررسی قرار میگیرند. با تحلیل هزینه-سود، مدیران شرکت میتوانند بهترین تصمیمگیریها را در مورد کاهش هزینهها و افزایش سود شرکت بگیرند. برای مثال، در صورتی که هزینههای تحقیق و توسعه بیش از حد مورد استفاده قرار میگیرد و به نظر میرسد که به سودآوری کوتاهمدت شرکت کمکی نخواهد کرد، ممکن است تصمیم به کاهش این هزینهها گرفته شود. به همین ترتیب، در صورتی که هزینههای مدیریتی بیش از حد بالا باشد، ممکن است تصمیم به کاهش این هزینهها و بهبود کارایی واحد مدیریتی گرفته شود.
در مجموع، تعیین و محاسبه صورت سود و زیان، فرایندی است که با بررسی هزینهها و درآمدهای شرکت و دستهبندی آنها، به تصویری دقیق از عملکرد شرکت در طول یک دوره مالی میانجامد. این اطلاعات به مدیران و سرمایهگذاران کمک میکند تا تصمیمگیریهای بهتری در مورد سرمایهگذاریهای آینده شرکت بگیرند.
صورتهای مالی شامل سه بخش اصلی هستند: ترازنامه، صورت سود و زیان و گزارش جریان وجوه نقد.
ترازنامه، نشاندهنده وضعیت مالی یک شرکت در یک لحظه خاص است. در ترازنامه، داراییهای شرکت (مانند نقد و بانک، سهام، خودرو، ماشین آلات و …) و بدهیهای آن (مانند بدهی به بانک، بدهی به پرداختن به پیمانکاران، بدهی به تامینکنندگان و…) در بخشهای مختلف اعلام میشود. ترازنامه به دو بخش داراییها و منابع و بدهی تقسیم میشود.
صورت سود و زیان نشاندهنده عملکرد مالی یک شرکت در یک دوره زمانی خاص است. در صورت سود و زیان، کلیه هزینهها و درآمدهای شرکت برای یک دوره زمانی خاص (مانند یک سال مالی) بررسی میشود. درآمد فروش، هزینههای سالانه مانند هزینه حقوق و دستمزد، هزینههای مالی مانند بهره بدهی، مالیات بر درآمد و غیره در این صورت حساب میشوند. در نهایت، سود یا زیان خالصی که شرکت در این دوره مالی به دست آورده، در این صورت قید میشود.
گزارش جریان وجوه نقد، نشان میدهد که چطور پول در شرکت جابجا میشود. این گزارش، نشان میدهد که چه مقدار پول وارد شرکت میشود، چه مقدار پول خارج میشود و اینکه پول چگونه در شرکت استفاده میشود.
موارد مهم در مبحث صورت های مالی برای یک شرکت و سازمان، پروسه بسیار مهم و جدا نشدنی برای واحد حسابداری و مالی محسوب می شود. این صورت ها، سالانه و یا بنابر صلاحدید مدیران و سهامداران، هر شش ماه یک بار تهیه شده و ضمن ارائه وضعیت مالی شرکت، میزان سودآوری، هزینه ها و هر آنچه که به ضرر و زیان سازمان مربوط می شود، می تواند در پیش بینی های آینده، تصمیم گیری های مهم و تعیین اهداف مربوط به سرمایه گذاری و موارد مرتبط، به یک کسب و کار کمک کند. هرچند می توان به صورت جزئی و یا خلاصه، نحوه استفاده و کاربرد موارد مهم در مبحث صورت های مالی را یاد گرفت، اما آموزش حسابداری در این زمینه باید کامل و جامع باشد. به همین دلیل است که دوره هایی توسط موسسات آموزش حسابداری و وب سایت های مختلف فعال در این حوزه، برای کارشناسان، متخصصان و علاقمندان بخش حسابداری و مالی ارائه می شود. شایان توجه است که این مطلب نیز توسط وب سایت رهبر حساب تهیه و ارائه شده است که می تواند جهت ایجاد درک اولیه جهت توضیحات مرتبط با موارد مهم در مبحث صورت های مالی، برای حسابداران و علاقمندان، مفید باشد. برای دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص دوره آموزش حسابداری، می توانید با تیم رهبر حساب در تماس باشید.