در ایران، مرجع تصمیم گیرنده در ارتباط با میزان مالیات کسب و کارها، سازمان امور مالیاتی است. این سازمان برای اشخاص حقیقی و حقوقیِ فعال اقتصادی، انواع مالیاتها را در نظر میگیرد و سپس برای وصول مبلغ مالیات در نظر گرفته شده اقداماتی را انجام میدهد. اما گاها پیش میآید که فرد یا سازمان، نسبت به مالیات تعیین شده اعتراض دارد و سعی دارد که از حق خود دفاع کند. در زمینه امور مالیاتی، برای دفاع از حقوق خود، باید اقدام به تدوین و تنظیم یک لایحه دفاعیه مالیاتی کنید. موسسه آموزش حسابداری رهبر حساب، به عنوان مرجعی تخصصی در زمینه برگزاری دوره آموزش دادرسی مالیاتی و لایحه نویسی، در این مقاله شما را دفاعیه مالیاتی آشنا کرده و چند نمونه متن لایحه دفاعیه مالیاتی را در اختیار شما قرار میدهد.
لایحه دفاعیه مالیاتی، متنی است که به جهت اعتراض نسبت به مالیات تعیین شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور، تدوین شده و در نهایت به مراجه مالیاتی ارائه میشود. به فرآیند نگارش لایحه دفاعیه مالیاتی و اعتراض به مقام مربوطه، دفاع مالیاتی میگویند.
با توجه به اینکه همواره ممکن است اشتباهاتی در محاسبات پیش بیاید و ماموران امور مالیاتی نیز در پروسه تعیین و محاسبه مالیات ممکن است دچار خطا شوند، قوانین به صورتی نگاشته شده است که برای ضایع نشدن حق مؤدیان، به آنها اجازه اعتراض میدهد. به طور کلی افراد میتوانند پس از ابلاغ برگ تشخیص مالیات، تا 30 روز نسبت به آن اعتراض کنند و در مقابل سازمان امور مالیاتی طرح دعوی کنند.
اهمیت تدوین متن لایحه دفاعیه مالیاتی
نحوه تحریر یک لایحه دفاعیه مالیاتی بسیار با اهمیت است، چرا که برای نگارش آن باید نسبت به مواد و تبصرههای قانونی اطلاع و آگاهی داشته و از آنها برای ارائه یک دفاعیه مالیاتی کمک گرفت. برای مثال ممکن است که مالیات تشخیص داده شده برای یک شرکت، دوبرابر اظهارنامه مالیاتیاش باشد. در این شرایط، مودی مذکور میتواند برای دفاع از خود به هیئت حل اختلاف مراجعه کند و دفاعیات مالیاتی خود را به شکل مکتوب به مسئولین مربوطه ارائه دهد. مکتوب بودن این دفاعیه به چند دلیل حائز اهمیت است؛ که تیم رهبر حساب در این بخش به دلایل اهمیت آن میپردازد:
لازم است که اسناد و مدارک خود را در لایحه بگنجانیم
اگر قرار است به قوانین خاصی استناد کنیم، باید آنها را به صورت مکتوب در بیاوریم.
اگردفاعیات را به صورت شفاهی ذکر کنیم، امکان فراموش شدن آنها و ضایع شدن حقوقمان وجود دارد.
مراجع دادرسی مالیاتی بسیاری از جلسات رسیدگی خود را به صورت غیر حضوری تشکیل میدهند و به همین جهت به متن لایحه دفاعیه مالیاتی نیاز خواهند داشت.
در برخی از موارد مودیان مالیاتی نسبت به مبلغ مالیاتی که از سوی سازمان امور مالیاتی برای آنها تعیین میشود معترض هستند. بنابراین افراد، کسب وکارها و یا ارگانها میتوانند دادخواست یا متن اعتراض خود را با کمک یک وکیل، تحت عنوان لایحه دفاعیه مالیاتی تنظیم کرده و برای رسیدگی بیشتر مقامات ذی ربط، پروندهای را تشکیل دهند و آن را به هیئتهای حل اختلاف ارجاع دهند.
از لایحه دفاعیه مالیاتی در شرایط مختلف و برای ارائه درخواستهای گوناگون به مراجه ذی ربط استفاده میشود. انواع لایحههای دفاعیه مالیاتی شامل موارد زیر میشود:
نحوه تحریر یک لایحه دفاعیه مالیاتی بسیار با اهمیت است، چرا که برای نگارش آن باید نسبت به مواد و تبصرههای قانونی اطلاع و آگاهی داشته و از آنها برای ارائه یک دفاعیه مالیاتی کمک گرفت. برای مثال ممکن است که مالیات تشخیص داده شده برای یک شرکت، دوبرابر اظهارنامه مالیاتیاش باشد. در این شرایط، مودی مذکور میتواند برای دفاع از خود به هیئت حل اختلاف مراجعه کند و دفاعیات مالیاتی خود را به شکل مکتوب به مسئولین مربوطه ارائه دهد. مکتوب بودن این دفاعیه به چند دلیل حائز اهمیت است؛ که تیم رهبر حساب در این بخش به دلایل اهمیت آن میپردازد:
در این بخش چند نمونه متن لایحه دفاعیه مالیاتی برای شما آورده خواهد شد. با کمک گرفتن از این نمونهها، میتوانید متن لایحه دفاعیه مالیاتی خود را تنظیم کنید. اما بهتر است که از یک فرد متخصص در زمینه امور مالیاتی، حقوقی و حسابداری نیز برای حصول اطمینان از درست بودن متن خود کمک بگیرید.
ریاست محترم اداره کل مالیات برارزش افزوده استان…………
موضوع: درخواست تجدید نظر در مالیات بر ارزش افزوده
با سلام
با احترام، در خصوص برگ مطالبه/استرداد مالیات و عوارض ارزش افزوده شماره………………… مورخ………………نسبت به مالیات مطالبه شده برای دورههای سنوات سال………معروض میدارد:
با عنایت به مفاد ماده ۲۳۷ ق.م.م که تصریح نموده، برگ تشخیص باید بر اساس مأخذ صحیح و متکی به دلایل و اطلاعات کافی و به نحوی تنظیم گردد که کلیهی فعالیتهای مربوط و درآمد های حاصل از آن بهطور صریح در آن قید و برای مودی روشن باشد، توجه آن سازمان محترم را به نکات ذیل جلب نموده و تقاضای بررسی مجدد و تجدید نظر در تک تک موارد مطروحه را دارد:
گروه محترم رسیدگی میبایست بر اساس بخشنامه شماره……………مورخ…………(تصویبنامه موضوع بند ۱۷ ماده ۱۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده) عمل نموده، که اشعار میدارد اقلام با مصارف صرفا دفاعی(نظامی و انتظامی)و امنیتی بر اساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مصلح و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران میرسد از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده میباشد. لذا با توجه به اینکه آن سازمان محترم برای پیش نویس فاکتور شماره ………مورخ………………به مبلغ ناخالص………………ریال، صورتحساب شماره…………مورخ…………به مبلغ ناخالص………………ریال مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و منظور نموده و صورتحسابهای مذکور با توجه به توضیحات فوق معاف از ارزش افزوده میباشند، مستدعی نسبت اصلاح مبنای محاسبه و رسیدگی اقلام مذکور مساعدت های لازم را مبذول فرمایید.
برای صورتحسابهای شماره مورخ……………و صورتحساب شماره…………مورخ……………مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است در حالی صورتحسابهای مذکور به دلیل اشتباه در شرح فاکتور ابطال شده و صورتحساب شماره …………………پس از اصلاح جایگزین آنها شده است ودر سامانه مالیاتی نیز اعلام شده است.
پیش نویس فاکتور شماره ……………به مبلغ……………ریال مورخ……………مبنای محاسبه و رسیدگی آن سازمان محترم قرار گرفته است در حالی مورد مذکور پیش فاکتور اعلام قیمت بوده و صورتحساب اصلی آن به مبلغ………………ریال در همان تاریخ در خصوص خدمات موضوع فاکتور به شرکت کارفرما ارائه شده است و در سامانه مالیاتی نیز اعلام گردیده است.
لازم به ذکر است که اسناد و مدارک موراد بالا به پیوست، ضمیمه گردیده است.
اداره کل امور مالیاتی استان ……………….
موضوع: درخواست بخشودگی جرائم موضوع ماده ۱۶۹ مکرر ق.م.م کلاس پرونده ……..
با سلام
احتراما ، عطف به برگ مطالبه شماره …………………… مورخ ………….که در تاریخ …. ……….. به این شرکت ابلاغ گردیده است، موارد زیر را به استحضار میرساند:
فعالیت این شرکت از جمله مشاغل خدماتی است که طرف معامله آن مصرفکننده نهایی (عموم مردم ) و مشتری مستقیم مدیران مهدکودکها میباشند و به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات طرف معامله و نداشتن سیستم یکپارچه در سال مورد رسیدگی، امکان ارسال صورت معاملات در موعد مقرر امکانپذیر نبوده است. مضافاً اینکه اطلاعات خرید و فروش سالانه از طریق اظهارنامه عملکرد به آن سازمان ارسال میگردیده و مورد رسیدگی نیز قرار گرفته است.
با عنایت به موارد فوق و با در نظر گرفتن سوابق خوش حسابی این شرکت از آن سازمان محترم استدعا دارد، بنا به اختیار حاصل از مفاد ماده ۱۹۱ ق.م.م و تفویض اختیار صورت گرفته از طرف ریاست محترم سازمان امور مالیاتی کشور، دستور فرمایند نسبت به اصلاح مأخذ و بخشودگی جرائم اعلام شده اقدام مقتضی معمول نمایند.
پیشاپیش از بذل توجه و عنایت و مساعدتی که خواهید فرمود نهایت سپاس را دارد.
اداره محترم امور مالیاتی ….…….
موضوع: درخواست رسیدگی مجدد مالیات عملکرد سال ….
باسلام
احتراماً : باعنایت به گزارش اجرای بند ۳ ماده ۹۷ قانون مالیات های مستقیم به شماره ………………….. مورخ…../…./…….) و نظر به دریافت مبانی تشخیص به استحضار میرساند مواردی در رسیدگی به شرح ذیل لحاظ نگردیده است که مستدعی است دستور فرمائید در صورت امکان، مجدداً مورد رسیدگی قرارگیرد.
در پایان میتوان گفت که برای دفاع از خود در زمینه امور مالیاتی و تلاش برای اظهار دفاعیه خود به هیئت حل اختلاف ابتدا باید سعی کنید که متن نمونه لایحه دفاعیه خود را به شیوهای اصولی تنظیم کنید. نوشتن اظهاریه قواعد خاص خود را دارا بوده و نیازمند دانش حقوقی و حسابداری لازم در زمینه امور مالیاتی میباشد. موسسه رهبر حساب، دوره آموزش دادرسی مالیاتی و لایحه نویسی خود را با بهره گیری از متخصصین این حوزه برگزار کرده و دانشجویان عزیز را در مراحل آموزش، تمرین و ورود به بازار کار همراهی میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کلاسهای مختلف آموزش حسابداری، با کارشناسان مجموعه در ارتباط باشید.